TALOAUTOMAATIO LYHYESTI

Taloautomaatiolla tarkoitetaan kun kiinteistön sähkö- ja talotekniikan eri osa-alueiden, kuten valaistuksen, kodinkoneiden, turvajärjestelmien ja LVI-tekniikan laitteet kykenevät kommunikoimaan keskenään ja niitä voidaan ohjata keskitetysti kiinteällä järjestelmään sijoitetulla laitteella tai jopa paikasta riippumattomalla laitteella kuten matkapuhelimella. Toimivan taloautomaation avulla voidaan parantaa asumismukavuutta, energiatehokkuutta ja toimivuutta sekä lisätä turvallisuutta.

Taloautomaatiojärjestelmä koostuu laitteista jotka ohjaavat sähkö- ja taloteknisiäjärjestelmiä. Taloautomaatiojärjestelmän laitteet yhdistetään toisiinsa ns. väylällä jonka välityksellä laitteet ja järjestelmät kommunikoivat keskenään. Väylämuotoja voi olla useita ja itse väylä voi koostua kaapeloitavista järjestelmistä langattomiin.

Ingenium tuotteista löytyy kaksi eri väyläprotokollaa käyttävää sarjaa, Bes ja BUSing®. Bes on KNX ja BUSing® perustuu Ingeniumin omaan bus-protokollaan. BUSing® sarjaa täydentää Ingeniumin oma langaton Wings RF sarja.


KNX

Ingenium kuuluu sertifioituihin KNX valmistajiin ja sen KNX sarjan nimi on Bes. KNX on maailmanlaajuisesti standardoitu avoin talotekniikan ohjausjärjestelmä. Yleinen luulo KNX-järjestelmästä puhuttaessa on että kyseessä on tietyn valmistajan järjestelmä. Näin ei ole. Tällä hetkellä KNX komponenttivalmistajia on jo useita satoja maailmanlaajuisesti ja kaikki laitteet ovat yhteen sopivia keskenään. Tämän mahdollistaa pääpaikkaansa Belgiassa pitävä KNX-järjestö joka valvoo että valmistajien tuotteet vastaavat KNX standardia ja juuri siksi jokainen järjestelmä voidaan rakentaa vastaamaan täysin tilaajan yksilöllisiä tarpeita ja toiveita esimerkiksi järjestelmän ominaisuuksien tai sisustukseen täydellisesti istuvien ohjauspainikkeiden osalta. Samasta syystä KNX-järjestelmää on mahdollista muokata ja laajentaa vaivattomasti tarpeiden mukaan koko järjestelmän elinkaaren ajan.

Tyylikkäisiin ja täysin kustomoitaviin Bes tuotteisiin voit tutustua www.besknx.com sivuilta tai lataa pdf kuvasto.


BUSing® ja Langaton WINGS RF

BUSing® on Ingeniumin oma bus-protokollaa käyttävä sarja jota täydentää langaton Wings RF. Bes tuotteita hieman edullisempana vaihtoehtona BUSing® on silti täysiverinen taloautomaatiojärjestelmä ja loistava ratkaisu mikäli kustannuksissa halutaan säästää.

Perinteisten kaapeloitavien KNX ja BUS järjestelmien lisäksi on BUSing® sarjaa täydentävä Ingeniumin omaan RF protokollaan perustuva Wings langaton sarja. Wings tuotesarjaa kehitettäessä on ajatuksena ollut jo olemassa olevat asennukset ja remonttikohteet joihin halutaan tuoda taloautomaatio rinnalle. Ideana on ettei normaali jo olemassa oleva 230V järjestelmä tarvitse lisäkaapelointia väylää varten vaan laitteet kommunikoivat langattomasti. Wings on loistava ratkaisu kohteisiin joissa ei ole mahdollisuutta kaapeloida uudelleen.

Tyylikkäisiin ja täysin kustomoitaviin BUSing® ja Wings tuotteisiin voit tutustua www.ingeniumsl.com sivuilta tai lataa pdf kuvasto.


ONKO TALOAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ ARVOKAS?

Taloautomaation hankintaa suunniteltaessa on huomioitava että taloautomaatiolaitteet korvaavat osittain tai ovat kokonaisuudessaan lisä tavanomaisen sähköjärjestelmän rinnalla. Järjestelmän laajuuden ja kalusteiden valinnoilla voi helposti säädellä kustannuksia sopivaksi mutta silti saada toimivan taloautomaatiojärjestelmän. Arvokas tai ei, taloautomaation käyttömukavuus, muokattavuus ja laajennettavuus koko järjestelmän elinkaaren ajan on suuri etu tavanomaiseen sähköjärjestelmään verrattuna.

Ingenium on yksi markkinoiden edullisimmista taloautomaatiojärjestelmistä, jossa hinta muodostuu vain tarvittavista laitteista. Valittavissa on kaksi eri hintaluokan järjestelmää jotka molemmat ovat laajasti muokattavissa. Lisäksi oikeilla laitevalinnoilla saadaan kustannukset hiottua varmasti budjettiin sopivaksi.